De Egelantier; het rijksmonument aan de Gasthuisvest waar vroeger het Sint Elisabeth Gasthuis was gevestigd, krijgt een compleet nieuwe bestemming. En wat voor een! Het voormalig ziekenhuis wordt een prachtig 4-sterren boutiquehotel met 95 kamers en een café-restaurant. Er komen ook tien woningen voor kunstenaars en er is ruimte voor culturele invulling. We moeten nog wel even geduld hebben, want dit alles is pas in 2025 klaar, maar het is een plek om naar uit te kijken!

 

HOF Haarlem impressie

 

Verschillende entrees en binnentuin

Met de herontwikkeling van de Egelantier krijgt het sprekende gebouw een nieuw leven. De naam van deze geweldige plek wordt HOF. HOF ligt aan de rand van de historische binnenstad van Haarlem, ingeklemd tussen drie straten en een publieke tuin: de Egelantiertuin. Om het gebouw optimaal in te bedden in de omgeving is een doorwaadbaar gebouw ontworpen met vier verschillende entrees, elk in de karakteristiek van de betreffende straat. De tuin in het midden is de plek waar alles samenkomt; het groene hart van HOF.

 

Binnentuin HOF

Ontwikkelaars met ervaring

Lingotto (de ontwikkelaar van onder andere de Lichtfabriek in Haarlem en de A’DAM Toren in Amsterdam) en Amsterdam Village Company/Hotel Arena (van Paul Hermanides) wonnen samen de door de Gemeente Haarlem uitgeschreven pitch. Samen gaan zijn dus de nieuwe Egelantier ontwikkelen. Cultureel ondernemer Paul Hermanides zag de Egelantier in Haarlem en wist meteen dat hij hier iets mee moest. Het gebouw draagt dezelfde naam als zijn monumentale pand in Amsterdam, Hotel Arena: het Elisabeth Gasthuis. Dat kon geen toeval zijn. “Bovendien is cultuur voor ons geen ‘moetje’”, zegt hij. “Wij geloven in cultuur als de verbindende factor en willen graag iets bijzonders neerzetten.”

 

Groot cultureel programma

Cultuur is dus een belangrijk onderdeel van dit mooie project. Naast dat er kunstenaars komen wonen, kunnen ze ook hun werk exposeren in de publieke ruimtes van HOF. Er komt een podiumzaal voor evenementen en meerdere kleine zalen. De programmering moet aantrekkelijk worden voor iedereen, van hotelgast tot Haarlemmer, en wordt een mix van muziek, theater, fotografie, mode, boekpresentaties, andere kunsten en maatschappelijke evenementen.

Het streven is de programmering zoveel mogelijk af te stemmen op activiteiten in de stad en passend te maken in de Haarlemse cultuur agenda. Er zal worden samengewerkt met lokale, nationale en internationale culturele organisaties. De eerste contacten zijn al gelegd en het eerste interessante project met het Frans Hals Museum (Naked City van kunstenaarsduo Lloyd Corporation) gaat al eind november dit jaar van start. Houd de agenda dus in de gaten!

 

Hotel en horeca met aandacht voor duurzaamheid

De kamers in het boutiquehotel krijgen de allure die hoort bij het viersterrenniveau. In het hotel en het café-restaurant worden de oude monumentale elementen gecombineerd met een modern design. Boutiquehotel HOF zet in op het behalen van het keurmerk Green Key, niveau Gold. Dat is het hoogste niveau in duurzaamheid, Hotel Arena heeft dat ook. Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in trainingen in zuinig omgaan met energie en water, maar ook milieuvriendelijk schoonmaken, recyclen en doordachte keuzes rondom biologische voeding en producten met een keurmerk en het creëren van opleidingsplaatsen voor jongeren.

 

 

Grootse plannen voor een groots gebouw. Als we kijken naar Hotel Arena in Amsterdam met de wetenschap dat ze van HOF Haarlem net zoiets prachtigs gaan maken, dan kunnen we niet anders dan heel erg enthousiast worden. Is het al bijna 2025? Wij kunnen niet wachten om een nachtje te gaan slapen en te genieten van alles wat HOF Haarlem onze stad gaat brengen.

Meer informatie:
hofhaarlem.nl

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!