Het is een van de grootste, meest bijzondere bouwprojecten in Haarlem in jaren en o wat zijn we nieuwsgierig: de verbouwing van de Koepelgevangenis. Na tijden van leegstand begonnen ze, inmiddels zo’n twintig maanden geleden, de eerste muren te slopen. Ondertussen is de Koepel volledig getransformeerd. Maar het mooiste is dat er ondanks de grote transformatie nog veel oorspronkelijke details te zien zijn. En dat maakt het concept wel extra bijzonder. Wij mochten als een van de eersten een kijkje nemen. We vertellen je graag wat we te weten zijn gekomen!
Wanneer je binnenkomt, weet je niet wat je ziet. Dit indrukwekkende gebouw is uniek en de manier waarop het is verbouwd nog meer. Er is zo’n enorm diverse invulling voor gevonden, dat je je bijna afvraagt hoe je het allemaal kwijt kunt op een enkele locatie. Soms vergeet je het misschien even, maar de Koepel is gigantisch. En we hebben het met eigen ogen gezien: ál die toffe concepten passen er gewoon in. We hebben ze even voor je op een rij gezet.
Bioscoop
Een van de eyecatchers in het gebouw is de (ingang van) bioscoop de FilmKoepel, die precies in het midden van de Koepel is gebouwd, ondergronds. Het lijkt bijna een decor uit een sciencefictionfilm. En dat in ons eigen Haarlem! In de aula hangt een (nog te onthullen) tien meter breed wandreliëf van Haarlemse kunstenares Marissa Evers, geïnspireerd op een filmstill uit Starwars en gemaakt van gerecyclede petflessen. Heel bijzonder!
Rondom de cirkelvormige aula vind je zes zalen, geschikt voor in totaal zeshonderd gasten. Binnenkort worden daar arthousefilms, hollywoodfilms en alles daar tussenin gedraaid. De FilmKoepel maakt onderdeel uit van het landelijke netwerk van Cineville. Hiermee kun je in meer dan 40 filmtheaters onbeperkt naar de film voor een vast maandbedrag. Mooi is dat de FilmKoepel verder een onafhankelijk filmtheater is, wat betekent dat ze zelf de regie hebben over de invulling van hun programma. Zo kun je er niet alleen terecht voor de blockbusters van nu, maar ook voor producties van kleine makers, klassieke films en een filmfestival of -event hier en daar!
Horeca
Er wordt nog flink aan gebouwd, maar het is de bedoeling dat de Koepel straks ook een aantal horecazaken rijk is. Er ligt een plan voor een gezellig café, een hotel en een restaurants. We weten er het fijne zelf nog niet van, maar kunnen wel alvast verklappen dat het café en het restaurant van dezelfde eigenaar zullen zijn als twee van onze all-time favourites Café Colette en pizzabar Nolita. Dat belooft veel goeds!
Kantoorruimte en werkplekken
Een ander (groot) deel van de Koepel wordt op verschillende manieren in gebruik genomen door bedrijven en ondernemers. Heel leuk en bijzonder is dat de meeste oude cellen zijn omgetoverd tot kantoren en (flex)werkplekken. Hiervoor moesten er wel ramen toegevoegd worden, want de originele gevangenisramen alleen, compleet met ijzeren stangen ervoor, leverden niet genoeg licht en uitzicht.
Daarnaast zitten in de nieuw gebouwde glazen ruimtes aan de zijkant van het gebouw een aantal kantoren van bedrijven. Kantoren met veel licht en een prachtig uitzicht.
Bovenin de Koepel, op het ‘dak’ van de grote glazen ruimtes, is een grote kantoortuin gebouwd met verschillende hoeken. Aan de ene kant (vergader)tafels en bureaus, aan de andere kant knusse bankjes en gezellige zithoeken.
Campus
In het andere deel van de glazen ruimtes zit straks Haarlems eerste universitaire campus. Deze particuliere instantie zal verschillende opleidingen gaan bieden aan uiteindelijk zo’n 600 studenten. Tot nu toe lijkt het te gaan om de bachelors Creative Media, Business Psychology en Digital Transformation Management. Naast het hoofdgebouw, zijn er op het terrein verschillende andere gebouwen te vinden. Een aantal daarvan worden verbouwd tot zo’n 200 studentenwoningen, grotendeels om de studenten van het UC te kunnen huisvesten.
Wij kunnen niet wachten totdat de Koepel echt open mag en we deze prachtige nieuwe locatie kunnen ontdekken. Want wauw, dit is toch wel écht even iets anders!
Contact
De Koepel
Harmenjansweg 4
2031 WK, Haarlem