Fietsen in Haarlem, we zouden het vaker moeten doen. Je bent er lekker even tussenuit, krijgt wat beweging én ontdekt de rijkdommen van de omgeving. Goed nieuws, want we hebben nu weer een paar nieuwe doelen om naartoe te fietsen. De gemeente heeft in samenwerking met Feed The Nomads drie mooie local food fietsroutes in Haarlem en omstreken samengesteld die je meenemen langs veelal duurzame, biologische streekproducenten. Bijvoorbeeld Korenmolen De Zandhaas, de Jopenkerk en De Oesterzwammerij. Ambacht en passie straalt van deze zaken af. Leuk en leerzaam om dus eens langs te fietsen en erg gemakkelijk door de (gratis) app. Wij vertellen meer!

 

Fietsroutes Haarlem

 

De drie fietsroutes hebben allemaal een eigen focus: Haarlem-Noord, Haarlem-Zuid en Haarlem Centrum/Waarderpolder. In de app van izi.Travel kom je door middel van geluidsfragmenten, foto’s, video’s en teksten van alles te weten over de leukste lokale ondernemers in de buurt. Tijdens de tocht kun je zelf oogsten bij de stadsboeren, honing halen bij de imker, een biertje halen bij Jopen en meer. Ook leer je bijzondere weetjes, bijvoorbeeld over samenwerkingen tussen verschillende bedrijven. Zo maakt Jopen onder andere bier van de aardappelschillen van de Friethoes. Wist je dat? Wij nog niet!

 

Fietsroutes Haarlem

 

Route Haarlem-Noord

Op de fietsroute van Haarlem-Noord kom je onder andere langs Korenmolen De Zandhaas. De molen zelf stamt uit 1779, maar vandaag de dag draait hij nog steeds op volle toeren om diverse ambachtelijke bierbrouwers, bakkers en buurtgenoten te voorzien van graan. In de molenwinkel zijn ook andere producten uit de streek te koop.

 

Korenmolen De Zandhaas

 

Verder kom je op de Haarlem-Noord fietsroute ook langs De Oesterzwammerij. Hier kweken eigenaren Eric en Michiel oesterzwammen op koffieprut opgehaald uit Haarlemse zaken. Zo redden ze een groot deel van de koffie van de prullenbak en maken ze er tegelijkertijd nieuwe (heerlijke) producten van.

 

Fietsroutes Haarlem

 

Route Haarlem-Zuid

Volg je de fietsroute van Haarlem-Zuid, dan kom je o.a. langs een van onze favorieten: Bar Gast. Hier kun je terecht voor een lekker bakje Specialty Coffee van Stooker, maar ook voor een ontbijtje, een lunch of een zoete snack. Grappig is dat de restanten van de koffie dus weer naar De Oesterzwammerij gaan! Een perfect voorbeeld van een circulaire economie, waar er hopelijk in de toekomst meer van zullen ontstaan.

 

 

Een ander tof lokaal initiatief is die van de Wickevoorter Stadsboeren, die alleen maar doen aan duurzame landbouw. Kleinschalig, biologisch, vers en met respect voor de omgeving. Deelnemers kunnen wekelijks zelf hun groenten oogsten in de zelfoogsttuin. In de boerderijwinkel koop je groenten, vers vlees, eieren en andere producten van lokale ondernemers. Een echte aanwinst voor de stad!

 

Wickevoorter Stadsboeren

 

Route Centrum/Waarderpolder

Last but not least is er ook een toffe fietsroute gemaakt die door het centrum en een deel van de Waarderpolder loopt. Een topper die je natuurlijk niet kunt missen, is de Jopenkerk. De kerk die gesloopt zou worden, maar toch is behouden voor deze moderne bierbrouwer. Jopen verspreidt haar verrassende bieren inmiddels door heel Nederland. Maar hoe wordt het gemaakt? Je komt erachter tijdens het fietsen.

 

Jopen brouwerij

 

Ook FrietHoes is een gaaf voorbeeld van een duurzaam Haarlems voedselbedrijf, opgericht door de gebroeders Joost en Sebastiaan Hoes. Deze mannen maken friet van biologische aardappels van boeren uit de omgeving. Ook maken ze dus samen met Jopen speciaalbier van de schillen. Tijd voor een bakje patat en een biertje tijdens het fietsen? Wij zeggen er geen nee tegen.

 

Friethoes

 

De fietsroutes in Haarlem vind je op visithaarlem.com/nl/foodroute. Of je nu rasechte Haarlemmer bent of nieuwsgierige toerist, stap op dat zadel en ga op ontdekkingstocht in de omgeving. Er is zo veel moois te ontdekken!

 

Deze blog is gemaakt in samenwerking met Haarlem Marketing.

 

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké