Wauw, Haarlem is in beweging! Eerder meldden we al dat er eind dit jaar op de Wagenweg een compleet nieuwe versmarkt wordt geopend, maar nu komt ook de opening van het nieuwe bruisende centrum in de Koepelgevangenis steeds dichterbij. In de voormalige gevangenis zijn de werkzaamheden in volle gang, zoals te zien is op deze prachtige dronevideo. Eind 2021 zit daar als het goed is dus onder andere de FilmKoepel, een bioscoop met 600 stoelen, verdeeld over zes zalen. Hoe bijzonder!

 

 

In de FilmKoepel zullen veel soorten films te zien zijn, van de mooiste arthouse films tot nieuwe Hollywoodfilms en alles daar tussenin. De FilmKoepel gaat ook samenwerken met filmabonnement Cineville, waarmee je onbeperkt naar de film kunt in 44 theaters in Nederland. Daar hoort de Filmschuur trouwens ook bij!

 


De bioscoop, FilmKoepel.

 

De bioscoop is dus een van de gave, nieuwe hotspots in de Koepel. Maar er zijn nog meer plannen voor het pand en het terrein van de oude gevangenis. In de Koepel zelf komen  namelijk ook verschillende horecazaken, een gamemuseum, een leescafé, werkplekken en zelf een school: Haarlem University of Applied Sciences for Small & Medium Business, met verschillende bachelor- en masterprogramma’s op hbo- en wo-niveau. De bijgebouwen van de gevangenis worden omgebouwd tot studentenwoningen en sociale huurwoningen.

 


Het nieuwe plan en hoe de gevangenis er eerst uitzag.

 

Voor degenen die het niet weten: de Koepelgevangenis, of in de volksmond ook wel de Koepel genoemd, was van 1901 tot 2016 een echte strafgevangenis. Daarna werden het monumentale gebouw en het omliggende terrein opgekocht door de gemeente. En binnenkort krijgt het dus een totaal andere bestemming dan de oorspronkelijke! Maar nu eerst nog even wachten…

 

Foto’s: FilmKoepel en architectenbureau J. van Stigt

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké