Het Frans Hals Museum is echt een begrip in Nederland. Dit museum, dat natuurlijk vernoemd is naar de wereldberoemde Haarlemse schilder, heeft in de loop der jaren een rijke verzameling aan kunstwerken opgebouwd. Niet alleen van Frans Hals, maar ook van hedendaagse kunstenaars. Op locatie Hof (Groot Heiligland) vind je voornamelijk schilderijen uit de zeventiende eeuw, op locatie Hal (Grote Markt) de iets modernere kunstwerken. Als Haarlemmer moet je sowieso ooit eens op bezoek zijn geweest bij deze twee historische locaties, maar daarnaast zijn ook de wisselende tentoonstellingen een aanrader. Ja, voor kunstliefhebbers, maar ook zeker voor mensen die nog niet zo bekend zijn met kunst (zoals ikzelf, eerlijk gezegd) en kinderen. Voor iedereen organiseert het Frans Hals Museum leuke activiteiten en rondleidingen. Laagdrempelig, interactief en eigentijds. Ook wij namen weer even een kijkje!

 

Frans Hals MuseumFrans Hals Museum

 

Tentoonstelling Thuis bij Jordaens

Momenteel (15 oktober t/m 30 januari) vind je op locatie Hof een tentoonstelling van de Antwerpse schilder Jacob Jordaens, gerealiseerd i.s.m. The Phoebus Foundation. Het pronkstuk van deze tentoonstelling is een indrukwekkende zaal waarin een deel van het huis van de zeventiende-eeuwse schilder is nagemaakt. Zijn ontvangstkamer of ‘pronkkamer’ gebruikte Jordaens namelijk om rijke klanten te imponeren. En die kamer was eigenlijk bijna een kunstwerk op zichzelf, want de wanden, plafonds en deuren waren volledig bedekt met schilderijen. Tot en met januari hebben wij dus de kans om zélf in die kamer rond te lopen en de eigenzinnige, soms zelfs grappige schilderijen van Jordaens te bewonderen. Gemakkelijk, want door de bijzondere spiegelvloer kun je ook de kunst op het plafond bekijken. Indrukwekkend!

 

Thuis bij JordaensThuis bij Jordaens
Boven: Het begin van tentoonstelling Thuis bij Jordaens. Onder: De ‘pronkkamer’.

 

Zelf ben ik niet per se een kunstkenner en raak ik soms een beetje verdwaald in alles wat er in een museum te zien is. Waar moet je beginnen? Wat voor ideeën zitten er achter de kunstwerken? Waarom zijn ze zo bijzonder? Gelukkig kun je bij het Frans Hals Museum ook begeleide inleidingen en rondleidingen boeken, waarbij je op een toegankelijke wijze wordt verteld hoe het zit. Daarnaast zijn er speciale tours en workshops voor de kleintjes, zodat ook zij zich helemaal vermaken.

 

Thuis bij Jordaens

 

Locatie Hof

De eerste locatie van het Frans Hals Museum zit op een historische plek aan het Groot Heiligland. Het gebouw stamt uit de zeventiende eeuw en was oorspronkelijk een oudemannenhuis. Aan deze kant vind je vele kunstwerken, voornamelijk uit de ‘Gouden Eeuw’. Daaronder vallen ook de beroemde schuttersstukken van Frans Hals, die dankzij een bijzonder bruikleen van het Rijksmuseum Amsterdam: De Magere Compagnie, momenteel voor het eerst sinds 30 jaar weer alle zes samen tentoongesteld worden. Verder zijn er ook werken van bijvoorbeeld Piet Mondriaan, Jan Steen, Jacob van Ruisdael en Dirck Hals (het broertje van Frans). Bij Hof zoeken ze de ontmoeting tussen de schilderijen van Frans Hals en andere oude meesters, maar ook moderne of hedendaagse werken die ze (soms letterlijk) naast de oude kunst laten zien. En dat levert steeds weer nieuwe verhalen op; je ziet meer door anders te kijken!

 

Frans Hals Museum Frans Hals Museum

 

Locatie Hal

Aan de Grote Markt zit de andere locatie van het Frans Hals Museum. Liefhebbers van wat jongere kunst zijn hier aan het juiste adres. Op locatie Hal vind je wisselende tentoonstellingen waarin moderne en hedendaagse kunst de hoofdrol spelen. Momenteel (t/m 2 januari 2022) is bijvoorbeeld de tentoonstelling ‘Who is she? Portretten vertellen’ te zien. Meer info daarover vind je hier >

 

Frans Hals Museum
De voorzijde van locatie Hal, foto van Mo Schalkx.

 

Met kinderen

Ook voor de kleine mugjes hebben ze bij het Frans Hals Museum genoeg te doen. Zo zijn er soms kindertours langs alle hoogtepunten van de collectie. Langs de schuttersstukken, maar ook langs het enorm populaire poppenhuis. Op een kindvriendelijke manier wordt er over de kunststukken verteld. Waarom is Frans Hals de beroemdste schilder van Haarlem? Waar zit de kat in het poppenhuis? Welke grapjes maakten kunstenaars vroeger in hun schilderijen? Op dat soort vragen weten je kids straks een antwoord. Verder organiseren ze ook vaak creatieve workshops en activiteiten. Schilderen, fotograferen… noem het maar op! Verwacht mooie verhalen en leuke opdrachten die je anders laten kijken naar de schilderijen én naar elkaar.

 

Frans Hals Museum
Boven: Een rondleiding voor het hele gezin. Onder: Het poppenhuis van Sara Rothé. Foto’s gemaakt door Mo Schalkx.

 

Cleeff Frans Hals

Voor of na het bezoek (of gewoon zomaar een keer) kun je heerlijke koffie, huisgemaakt gebak en verse lunch vinden bij Cleeff. Een fris, eigentijds café in de pastel huiskleuren van het Frans Hals Museum. En wil je na je kopje koffie (terug) het museum in, dan is er een directe doorgang vanuit het café. Ideaal! Meer info over Cleeff Frans Hals vind je hier >

 

Cleeff Frans Hals

 

Kortom: er is genoeg te beleven in het Frans Hals Museum, voor jong en oud, en voor kunstkenners tot nieuwelingen!

 

Contact

Locatie Hof
Groot Heiligland 62
2011 ES, Haarlem

Locatie Hal
Grote Markt 16
2011 RD, Haarlem

franshalsmuseum.nl

facebook.com/franshalsmuseum
instagram.com/franshalsmuseum

 

 

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
11.00 – 17.00
Woensdag
11.00 – 17.00
Donderdag
11.00 – 17.00
Vrijdag
11.00 – 17.00
Zaterdag
11.00 – 17.00
Zondag

12.00 – 17.00

Op 5, 24 en 31 december is het museum ook geopend, maar sluit het om 16.00. Op Tweede Kerstdag is het museum op normale tijden geopend.

 

Deze blog is gemaakt in samenwerking met het Frans Hals Museum.

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie