Na een jarenlange renovatie is het oude woonhuis van Pieter Teyler aan het Spaarne eindelijk geopend voor publiek. De beste man zelf ken je persoonlijk misschien niet, maar grote kans dat je van zijn beroemde museum wel eens hebt gehoord. Het Teylers heeft er met de opening van het woonhuis een prachtig stukje historie bij om te laten zien aan het enthousiaste publiek. De scheuren zijn uit de muren en het gebouw is teruggebracht naar oorspronkelijke staat (meubels en al). Maar wat er in Pieter Teylers huis toch echt centraal staan, zijn toch wel zijn vooruitstrevende ideeën en vooral… zijn wens om goed te doen.

 

Pieter Teylers Huis

 

Pieter Teyler was een hele rijke, Haarlemse ondernemer. Na zijn overlijden liet hij zijn geld en huis na aan een stichting die als doel had om het leven van de mensen uit de buurt te verbeteren. Uit deze stichting kwam onder andere Teylers Museum voort, dat in 1784 opende en toen nog alleen bestond uit de Ovale Zaal. Via de indrukwekkende, lange marmeren gang van Teylers voormalige huis kwamen bezoekers de Ovale Zaal binnen en verwonderden zich over de nieuwste wetenschappelijke uitvindingen en de kunst van dat moment. Beroemde gasten als Einstein, keizer Napoleon en tsaar Alexander bezochten het museum en het huis.

 

Pieter Teylers Huis

De deur met vijf sloten

Teyler geloofde in veel idealen uit de Verlichting. Hij was van mening dat iedereen het recht had op vrijheid en geluk en dat dit zou leiden tot een betere wereld. Hij gaf vijf van zijn vrienden de opdracht om zijn idealen na zijn dood verder te brengen. Aan hen gaf hij vijf sleutels, die alleen samen de grote kluis die hij in zijn huis liet bouwen konden openen.

 

Pieter Teylers Huis

 

De stichting die de vijf vrienden vormden hielp de burgers niet alleen praktisch, door armere mensen te ondersteunen, maar ook door het promoten van kunst en wetenschap. Pieter Teylers Huis is al bijna 250 jaar het hoofdkwartier van deze stichting.

 

 

Een bezoek aan Pieter Teylers Huis is inbegrepen bij het entreekaartje van Teylers Museum. Individuele bezoekers kunnen ronddwalen op de begane grond. Rondleidingen en groepsbezoek (begane grond en eerste verdieping) worden aangeboden vanaf 1 maart 2022!

 

Contact

Teylers Museum
Spaarne 16
2011 CH, Haarlem
www.teylersmuseum.nl

facebook.com/TeylersMuseum
instagram.com/teylersmuseum

 

 

Openingstijden

Maandag, gesloten
Dinsdag, 10.00 – 17.00
Woensdag, 10.00 – 17.00
Donderdag, 10.00 – 17.00
Vrijdag, 10.00 – 17.00
Zaterdag, 10.00 – 17.00
Zondag, 12.00 – 17.00

 

 

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie